Get Adobe Flash player

Zapraszamy ...


Dzisiaj jest 17.10.2017, wtorek;
GCBK czynne w godz. 12.00 - 20.00


Sprawdzone przepisy












  •   Kluby seniora: Wyszki, Strabla, Niewino Bor.
  •   Zajęcia Koła Sprawnych Rąk
  •   Dożynki parafialno - gminne
  •   Filia Gminnej Biblioteki Publicznej w Strabli
  •   Coroczny konkurs "Posesja Twoją Wizytówką"
  •   Koncert WOŚP w naszej gminie
  •   Zajęcia w sali muzycznej
  •   eCentra w Wyszkach i Niewinie Borowym
  • Współorganizacja Hubertusa w Pulszach
  •   Turniej "dzikich drużyn"

Dołącz do nas

Polecamy

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Biblioteka Narodowa

Instytut Książki

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

Polski Związek Bibliotek

e-kultura

RPOWP

Gmina Wyszki

Zespół Szkół w Wyszkach

Szkoła Podstawowa w Topczewie



Złota myśl na dziś:

Tort

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 30 - 40 minut.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Do nasączenia blatów:

  • 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
  • 80 ml likieru kawowego

Wymieszać.

Składniki na masę:

  • 750 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

Ponadto:

  • 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

Wykonanie tortu:

Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

Smacznego :)

Pogoda

Mapka pogody

Pomocnik


Kalendarz okazjonalny


"Wieści Gminne"
- najnowszy numer 69/2//2017,
terminy, archiwum

Wieści Gminne